Blog

Webdesign & Online Marketing

Wix of WordPress

Wix of WordPress: welke moet je kiezen?

Gefeliciteerd, je bent begonnen met ondernemen en je eigen bedrijf gestart! Daar hoort natuurlijk ook een website bij. Als je wat zoekwerk op Google doet, kom je al snel uit bij Wix en WordPress, de twee populairste platformen om je website in te bouwen. Ontdek welk platform je het beste kunt kiezen!

Jaren geleden wilde ik graag een portfolio website en kwam bij Wix uit. Alles was eenvoudig in te stellen, en binnen een paar uur stond mijn website. Een paar jaar daarna startte ik een reisblog, maar deze keer in WordPress. Een stuk lastiger vond ik, maar na flink wat uren puzzelen stond ook daar een website. Ik had overigens totaal geen ervaring of een opleiding in webdesign of websites bouwen, het ging me prima af.

De laatste jaren heb ik mij meer verdiept in webdesign en ben veel websites gaan bouwen, voornamelijk in WordPress maar ik ken nog steeds genoeg ondernemers die hun website in Wix maken. Verderop in dit blog leg ik uit welk platform ik het liefste gebruik en waarom.

Inhoudsopgave

Eenvoudig je eigen website maken

Gemak dient de mens, dat spreekwoord geldt zeker als het gaat om het maken van websites tegenwoordig. Je kunt vrij gemakkelijk een website maken, zonder ervaring of opleiding. Maar waar moet een goede website nou aan voldoen?

De meeste platformen zijn visueel, je kunt je website zien en klikken wat je wilt aanpassen. Klinkt eenvoudig, in de praktijk soms iets lastiger. Ik wil je graag duidelijkheid geven op de vraag of je jouw website in Wix of WordPress moet gaan bouwen. Om dat te kunnen doen, ga ik een aantal zaken vergelijken. Het is namelijk niet zo dat de een beter is dan de ander, het zijn beide goede keuzes. Afhankelijk van wat je wilt met je website kan het antwoord verschillen. 

Wix of WordPress?

Je website is vaak een belangrijke basis van je bedrijf, of het nou alleen als visitekaartje dient of als volledige webshop. Zowel Wix als WordPress is een CMS (content management system), wat simpel gezegd een platform is waar je een website op maakt, zonder te programmeren. Het zijn beide goede websitebouwers, waardoor het lastig kan zijn om te kiezen welk het beste is. Door dit blog goed door te lezen, kun je de juiste keuze maken. En dat is belangrijk, want de juiste keuze nu maken kan je later veel tijd én geld besparen!

Wat is WordPress?

WordPress is een open-source CMS dat volledig gratis te gebruiken is. Open-source houdt in dat het voor iedereen toegankelijk is om aan te werken. Heb je wat ervaring in webdesign en codering, dan kan WordPress zonder beperkingen worden gebruikt. Waar het voorheen een platform was voor het maken van blogs, is het inmiddels uitgegroeid tot een enorm veelzijdige websitebouwer voor bedrijven, portfolio’s, e-commerce en meer. WordPress is wereldwijd een van de meest gebruikte websitebouwers en een uitstekende keuze als je serieus een website wilt maken en een professioneel merk wilt opbouwen.

LET OP: Er zijn twee verschillende opties om met WordPress te werken, waarvan het belangrijk is dat je de juiste versie kiest die bij jou past!

WordPress.com en WordPress.org

Waarschijnlijk kan ik wel tien pagina’s vol schrijven wat de verschillen zijn tussen beide versies van WordPress, maar ik ga het kort houden. Waarom? Voor mij is de grote winnaar WordPress.org. Voor het gemak heb ik de verschillen tussen beide overzichtelijk gemaakt in de onderstaande infographic.

WordPress.com vs WordPress.org

WordPress.com

Wil je een simpele website of blog, dan is dit platform waarschijnlijk voldoende. Het is een soort alles-in-één pakket, inclusief hosting en domeinnaam. Maar let op: Al vanaf het begin wordt je in de gratis versie beperkt; jouw domeinnaam is een subdomein van WordPress.com. Dit houdt in dat je altijd .wordpress.com in je websitenaam hebt staan. Ook worden er advertenties op je website geplaatst. Niet echt professioneel!

Voor € 4 euro per maand ben je daar vanaf, maar dat is pas het begin van de extra’s waar je voor betaald. Wil je uitgebreide SEO tools en meer opties voor plugins, dan betaal je € 25 per maand en voor een webshop heb je het E-commerce pakket nodig waarvoor je € 45 per maand betaald. Al met al kan het dus alsnog duur uitpakken. Grootste voordeel van dit platform is de gebruiksvriendelijkheid, echt iedereen kan hiermee een website maken. Lees meer over de prijzen en mogelijkheden van WordPress.com

WordPress.org

Houd je van vrijheid en wil je niet beperkt worden, ga dan voor WordPress.org. Het kost je wat meer tijd om het platform onder de knie te krijgen, maar dat is het meer dan waard. Er zijn enorm veel gratis plug-ins, thema’s en het is erg eenvoudig om een webshop te beginnen. Enige nadeel is dat het niet zo visueel is, maar daar is een oplossing voor: WordPress en Elementor; de ideale combinatie

Voordat je op dit platform kunt beginnen, moet je eerst een hosting regelen en een domeinnaam. Dit hoeft niet veel te kosten, een domeinnaam heb je al voor een paar euro per jaar en een hostingpakket kost gemiddeld €10 tot €20 per maand. Hierna kun je gratis WordPress.org op je hostingpakket installeren, waarna je bijna direct aan de slag kunt.

Ik heb mijn hosting bij TransIP, en ben daar erg tevreden over. Je regelt je hosting en domeinnaam online in één keer en met een paar klikken staat WordPress er ook op geïnstalleerd. Mocht het niet lukken, kun je altijd nog contact opnemen met een vriendelijke medewerker.

De grootste voordelen van WordPress:

 • Je bent zelf eigenaar van je website en alle data die erop staat.

 • Je hebt alle vrijheid met je website; bouw helemaal naar wens en installeer elk thema of plug-in die maar wilt.

 • Geen verborgen kosten of dure pakketten, je hebt alles zelf in de hand.

 • Met de gratis plugin Woocommerce, gemakkelijk een webshop op te zetten.

  Ben je nog niet overtuigd van de vele voordelen die een website bouwen in WordPress heeft, lees dan waarom een website (laten) maken in WordPress een goed idee is!

Wat is Wix?

Wix is een van de eerste en meest succesvolle follow-ups van WordPress. Het platform staat vooral bekend om de gebruiksvriendelijkheid en het gemak. Wix is eenvoudig te gebruiken en begeleidt je in het instellen van je nieuwe website. Het is een visuele bouwer, je kunt met slepen en neerzetten je hele website in elkaar zetten en ziet daarvan meteen het resultaat. Het maken van een website duurt daardoor niet lang en je hebt geen codeer vaardigheden nodig. Heb je geen tot weinig ervaring met webdesign dan maakt Wix het je heel makkelijk.

De grootste voordelen van Wix:

 • Je hebt alles in één platform, je hosting, domeinnaam en websitebouwer, je hoeft dus nergens meer naar om te kijken.

 • Wil je meerdere websites op je account? Dat kan! Je schakelt snel van de ene naar de andere website.

 • Je hebt toegang tot honderden thema’s die je gemakkelijk kunt aanpassen. De thema’s zijn ingedeeld in diverse categorieën, waardoor je snel een professionele look krijgt voor je website.

 • Een makkelijk te gebruiken interface dankzij de volledige editor voor slepen en neerzetten.

 • In de premium plannen is de E-commerce functie voor bedrijven al ingebouwd.

Het verschil tussen Wix en WordPress

Voor de duidelijkheid: het gaat hier om de vergelijking tussen Wix en WordPress.org, beide populaire websitebouwers. Je hebt als het goed is hierboven gelezen hoe Wix en WordPress werken. Maar wat is nou precies het verschil en wat is voor jou de beste keuze?

Wix vs WordPress

Prijs

Je kunt zowel WordPress als Wix gratis gebruiken. Bij WordPress download je het gratis op je hostingpakket, bij Wix kun je je gratis aanmelden, maar dan krijg je een website met reclame (soortgelijk aan WordPress.com). Wil je geen reclame, dan zul je één van de Wix pakketten moeten kiezen. De prijs hiervan is afhankelijk van de functies die je wilt. De goedkoopste variant heeft geen eigen domeinnaam en een beperkte ruimte voor opslag, je kunt gelukkig altijd upgraden.

De kosten voor een website zullen om het even zijn. Voor WordPress betaal je voor je eigen hosting en domeinnaam, voor Wix betaal je een maandelijks bedrag voor een pakket. Belangrijk is vooral om vooraf te bedenken wat je met je website wilt en welke functies je nodig hebt. Dit om te voorkomen dat je alsnog moet overstappen naar dure pakketten.

Gebruikersvriendelijkheid

Al hoewel WordPress steeds gebruiksvriendelijker wordt, neemt Wix je echt aan de hand mee met stappenplannen, mailtjes met tips en handige weetjes. Wix is vooral ontworpen om het maken van een website zo makkelijk mogelijk te maken. Ideaal als je twee linkerhanden hebt wat betreft webdesign! Wix wint het op de gebruiksvriendelijkheid, maar zoals je verderop zult lezen, lever je daarvoor wel een stukje vrijheid in.

Ook de editor van Wix is prima toegankelijk. Je kunt makkelijk teksten aanpassen of foto’s verwijderen / toevoegen. WordPress moet je eerst downloaden, daarna installeren en vervolgens plugins toevoegen. Op zich goed te doen, maar soms even uitzoeken hoe en wat.

Flexibel

Als je gaat kijken naar de mogelijkheden met WordPress en Wix, dan wint WordPress het met gemak. Je kunt in WordPress elke website bouwen die je wilt, onbeperkt plugins toevoegen en codes aanpassen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden! Wix heeft ook plugins, maar deze zijn alleen door Wix zelf gemaakt. Aangezien Wix bepaald wat je wel en niet kunt in hun platform, kan het wel eens voorkomen dat je tegen beperkingen aanloopt. Ik help regelmatig ondernemers die een website in Wix hebben en vanwege bepaalde beperkingen willen switchen naar WordPress. Prima natuurlijk, maar zo zonde van je tijd! Weet je nog niet zeker wat je precies wilt met je website en wat voor functies je uiteindelijk wilt, dan kun je beter voor WordPress kiezen.

Templates

Zowel Wix als WordPress heeft een groot aanbod van templates / sjablonen waar je uit kunt kiezen. Wix heeft een flink meer templates waar je uit kunt kiezen, waardoor er altijd wel iets tussen zit wat bij je past. Een groot nadeel van Wix is dat als je eenmaal een template hebt gekozen, dat je dat niet meer kunt veranderen. Ook zit je vast aan de opties van het gekozen template, je kunt niet alles naar wens aanpassen. Ben je het thema zat of wil je gewoon wat anders, dan moet je met Wix dus een hele nieuwe website gaan maken.

Bij WordPress is dit geen enkel probleem. Je kunt hele websites op maat maken of een template kiezen en deze vervolgens aanpassen naar wens. Je kunt ook eenvoudig van template wisselen. Behalve de templates die je op WordPress zelf vindt, kun je ook betaalde templates kiezen op bijvoorbeeld Theme Forest. Let vooral op dat de gratis templates niet altijd flexibel zijn in wat je kunt aanpassen. Ik werk zelf graag met de gratis thema’s Ocean WP en Astra, waar je de hele opmaak kunt wijzigen naar wens.

SEO

Je wilt natuurlijk dat je nieuwe website goed vindbaar is. WordPress is daarin beter dan Wix en biedt ook meer mogelijkheden. Een van de bekendste SEO plugins van WordPress is Yoast, waarmee je elke pagina of bericht kunt optimaliseren. Wix heeft ook een SEO functie om je website te optimaliseren, maar in beperkte mate. Het schijnt dat Google de voorkeur geeft voor WordPress websites en daardoor hoger rankt, maar dat is niet gebaseerd op feiten….

Onderhoud & veiligheid

Kies je voor een pakket van Wix dan hoef je nergens naar om te kijken, alles wordt voor je gedaan. Je kunt er vanuit gaan dat er regelmatig back-ups worden gemaakt, je website beveiligd is en de nodige updates worden gedaan. Bij WordPress heb je zelf dat stukje verantwoordelijkheid. Je zult enkele plug-ins moeten gebruiken om te zorgen dat dit in orde is. Je thema en plug-ins hebben ook regelmatig een update nodig, dat moet je zelf in de gaten houden en bijwerken. Veel werk is het niet, maar je moet het wel regelmatig bijhouden zodat jouw website veilig blijft en optimaal functioneert.

Mijn conclusie: WordPress of Wix?

Voor mij is de keuze tussen WordPress en Wix niet heel moeilijk. Als creatieve Virtual Assistant en webdesigner veranderd mijn website continue. Mijn keuze gaat naar WordPress, met als belangrijkste reden de vrijheid en flexibiliteit om te doen wat ik wil. Precies datgene wat ik ook belangrijk vind in mijn eigen leven 😉

Je kunt dus wel zeggen dat Wix geschikt is voor eenvoudige websites waar je niet veel meer aan gaat veranderen. Een online visitekaartje voor je bedrijf of portfolio bijvoorbeeld. Wix is visueel heel sterk en erg behulpzaam, maar ook simpeler en beperkter.

WordPress is iets minder laagdrempelig en er gaat wat meer tijd inzitten om het onder de knie te krijgen, maar dat is het naar mijn mening meer dan waard. Een website in WordPress kan met je meegroeien, wat een grote toegevoegde waarde is. Je kunt hele toffe websites bouwen zonder enige beperking.

Keuze voor Wix of WordPress hangt hiervan af:

 • Wat voor soort website je wilt

 • Hoeveel ervaring je hebt met webdesign

 • Of je gemak kiest boven vrijheid

 • Hoeveel tijd je erin wilt investeren

 • Of je erg visueel bent ingesteld


Ben je er al uit waarvoor kiest? Het is een belangrijk moment, dus denk er goed over na, een website heb je meestal voor enkele jaren. Het kost veel tijd om te switchen, je moet dan vaak weer helemaal opnieuw beginnen en leren werken met een ander systeem.
Laat je een website door een ervaren website designer bouwen en wil je daarna veranderen, ben je ook nog eens veel geld kwijt. Eeuwig zonde!

Welk platform gebruik jij voor je website? Waar ben je tevreden mee of waar loop je tegenaan? Mocht je hulp kunnen gebruiken bij het bouwen van je WordPress website, sta ik voor je klaar. Stuur me gerust een mailtje of een berichtje via WhatsApp.

Wil je handige tips over webdesign en online marketing, schrijf je dan hieronder in:

Wil je beter zichtbaar worden met je bedrijf?

met een vrijblijvend gesprek kom je er snel achter wat ik voor jou kan betekenen!

seo uitbesteden