Blog

Webdesign & Online Marketing

WAAROM EEN WEBSITE LATEN MAKEN IN WORDPRESS EEN GOED IDEE IS

5x waarom een website laten maken in WordPress een goed idee is!

Als ondernemer of bedrijf ontkom je er tegenwoordig niet aan: een website (laten) maken. Je kunt een website gebruiken als visitekaartje, portfolio, of om producten / diensten te verkopen. Kies ervoor om zelf aan de slag te gaan of laat een website maken door een ervaren webdesigner / websitebouwer. Wat je keuze ook wordt, het is een goed idee om jouw website in WordPress te laten maken. Lees verder als je wilt weten waarom ik WordPress gebruik voor elke website.

Wat is WordPress?

Heb je weleens gehoord van WordPress, maar geen idee wat het eigenlijk is en wat je ermee kunt? Bij deze een korte uitleg: WordPress is een content management systeem, afgekort CMS waar je websites, blogs en webshops kunt bouwen en onderhouden. Meer dan 40% van alle websites wereldwijd gebruikt WordPress. Let erop dat je WordPress.org gebruikt en niet WordPress.com, het kan nogal verwarrend zijn. Ga je zelf met WordPress aan de slag? Lees hier hoe je in 5 simpele stappen je WordPress website maakt.

1. De software van WordPress is gratis!

Helemaal een gratis is het natuurlijk nooit, want je hebt altijd een domeinnaam en hosting nodig. Een domeinnaam is de naam die je geeft aan je website, bijvoorbeeld www.creava.nl. Check eenvoudig of jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Voor je domeinnaam betaal je gemiddeld tussen de € 5 en € 10 per jaar, dat valt erg mee.

Hosting pakketten zijn er in alle soorten en maten. Je huurt een stukje schijfruimte op een server die verbonden staat met het internet. Jouw website is altijd bereikbaar en wordt ook beveiligd. Welke hosting je moet nemen hangt af van het doel van je website en hoeveel opslag je nodig hebt. Wil een webshop met 100+ artikelen of heb je een website waar je jouw fotografie portfolio op kwijt wilt, dan kun je beter niet besparen op je hosting pakket. Gemiddeld zit je ergens tussen de €10 en € 30 per maand. Ik gebruik een hostingpakket van Transip, waar ik erg tevreden mee ben. WordPress installeer je via een simpele klik!

2. Toegankelijk en eenvoudig

Overal waar je op internet kunt, heb je toegang tot jouw WordPress website. Nadat je de software op je hostingpakket hebt geïnstalleerd, kun je kiezen uit duizenden gratis of betaalde plugins en thema’s. Je kunt zelfs een complete webshop aan jouw website toevoegen, met de gratis plugin WooCommerce. De mogelijkheden met WordPress zijn eindeloos en ideaal als je graag zelf de touwtjes in handen houdt. Er wordt weleens gedacht dat voor WordPress websites alleen templates worden gebruikt, maar niets is minder waar. Juist voor maatwerk biedt het platform een volledige vrijheid in ontwikkeling en design. Twijfel je nog of je een template wilt of een website op maat, lees dan: Website op maat of template gebruiken?

Voor kleine bedrijven en startende ondernemers is een website in WordPress ideaal, omdat je veel gemakkelijk zelf kunt doen. Natuurlijk kun je ook een dure website in HTML laten bouwen, maar dan ben je altijd afhankelijk van iemand.

3. WordPress is gebruiksvriendelijk

Heb je nooit een opleiding gedaan in de ICT of als webdesigner? Geen probleem, ook jij kan een website in WordPress maken! Ik ben zelf ook ooit begonnen met een beetje uitproberen hoe het werkt. En hoewel ik hier veel heb geleerd, heeft het me ook ontzettend veel tijd gekost. Kostbare tijd die ik waarschijnlijk een stuk beter had kunnen besteden. WordPress is relatief makkelijk te leren, maar vergis je niet: er komt veel kijken bij het bouwen en design van een goede website. In het blog Waar moet een goede website aan voldoen? lees je hier meer over.

Heb je eenmaal door hoe het werkt, dan kun je gemakkelijk nieuwe pagina’s maken en blogs posten. Wil je een foto wijzigen of tekst aanpassen? Geen probleem, je kunt dit gewoon zelf doen. Dit scheelt niet alleen tijd maar ook geld. Als je voor iedere kleine wijziging je website designer moet bellen, wordt het het een duur geintje. Laat je door mij een website bouwen en wil je graag zelf het onderhoud en aanpassingen doen, zal ik je hierbij helpen. Liever geen omkijken naar hebben? Ook dat kan, met de voordelige onderhoudspakketten hoef jij je nergens druk om te maken.

4. Online goed vindbaar

Wat is het nut van een website als je niet goed vindbaar bent? Gelukkig hoef je je hier met WordPress geen zorgen over te maken. Het platform zorgt voor een perfecte basis om goed gevonden te worden, het meeste gaat automatisch. Ook worden er regelmatig updates en verbeteringen doorgevoerd, waardoor WordPress optimaal blijft werken.

De basis van SEO (search engine optimalisation) is de plugin Yoast SEO, installeer deze dus meteen op je website. Ook is het aan te raden om statistieken van je website bij te houden, dit doe je het beste met Google Analytics. Geen idee hoe dit allemaal werkt? Ik kan je ook helpen met jouw website SEO ready maken, of meer bezoekers trekken door het schrijven van blogs.

5. Vrijheid om creatief te zijn

Als je aan de slag gaat met een website, steek je daar veel werk in. Niets is zo vervelend dan na dagen werk erachter te komen dat iets niet kan of beperkt wordt. Dit is helaas vaak het geval met websites gemaakt in Squarespace of Wix. Het grootste nadeel van deze programma’s is dat het gesloten systemen zijn, waardoor er beperkingen aan vast zitten. Eenvoudiger gezegd: het bedrijf bepaald de functionaliteiten en wat er mogelijk is. Lees hierover meer in het blog “Wix of WordPress: welke websitebouwer moet je kiezen?

WordPress is een open-source CMS en heeft dit dus niet waardoor je zo’n beetje alles maken wat je wilt. Vind je het net als ik belangrijk om de vrijheid en onbeperkte mogelijkheden te hebben bij jouw website, dan raad ik je aan om voor WordPress te kiezen!

6. Kies uit duizenden thema’s

Ben je niet zo creatief aangelegd of wil je gewoon tijd besparen, dan is een thema of template wat voor jou. Er zijn zoveel thema’s dat er voor iedereen wel wat geschikt tussen zit. Een template is eigenlijk de blauwdruk van je website: de lay-out en look & feel is vooraf bepaald en al ontworpen door een webdesigner. WordPress biedt talloze gratis thema’s aan die je kunt gebruiken, maar pas hiermee wel op. Sommige zijn erg beperkt en je kunt niet altijd alles aanpassen. Ik werk graag met Astra en OceanWP, beide gratis en snelle thema’s waar je alles naar wens kunt aanpassen.

Op ThemeForest kun je kiezen uit betaalde professionele thema’s en templates. Ik gebruik altijd een thema als basis en ga vanuit daar verder met maatwerk om een website te maken die helemaal bij jou aansluit. In het blog “Wat zijn de beste WordPress Templates voor jouw website?” lees je hier meer over.

Zoals je hebt kunnen lezen, is een website in WordPress maken gewoon een heel goed idee. Ik maak al mijn websites en die voor klanten in dit CMS. Ga je zelf aan de slag en kom je er niet uit of geef je liever alles uit handen? Stuur me gerust een berichtje via de mail of Whatsapp!

Wil je beter zichtbaar worden met je bedrijf?

met een vrijblijvend gesprek kom je er snel achter wat ik voor jou kan betekenen!

seo uitbesteden