Blog

Webdesign & Online Marketing

VA

Wat is een virtual assistant en wat doet een VA?

Het beroep als Virtual Assistant is de laatste paar jaar erg in opkomst, zeker nu alles meer digitaal wordt. Heb jij enig idee wat een VA doet en waarvoor je ze kunt gebruiken? Dit is breder dan je waarschijnlijk denkt!

Wat is een virtual assistant

Een virtuele assistant, ook wel afgekort VA genoemd, is een assistent die je bedrijf virtueel helpt en ondersteunt. Dit gebeurt veelal vanuit huis of andere externe locatie. Het enige wat er nodig is, is een computer en een internetverbining. Bij veel bedrijven is het niet nodig om personeel op kantoor te hebben om werkzaamheden te voltooien. Documenten kunnen makkelijk online gedeeld worden en met allerlei tools en software kan een VA prima op afstand werken.

Bedrijven besparen extra uitgaven zoals locatie en apparatuurkosten. Bovendien kan een VA met minimale of geen training al direct beginnen met werken waardoor bedrijven tijd en moeite besparen.

Hoewel je een virtuele assistent kunt inhuren voor elke mogelijke functie, zijn enkele van de meer gebruikelijke diensten: sociale media beheer, videobewerking, website-ontwerp en administratieve taken.

Hoe huur je een VA in?

Het proces van het inhuren van een virtuele assistent kan afhangen van de taken die je wilt laten doen. Als je een VA nodig hebt voor een eenmalige of eenvoudige taak, hoef je niet heel kieskeurig te zijn. Is je doel een lange termijn samenwerking of wil je dat je VA ingewikkelde taken gaat doen waar specifieke kennis voor nodig is, dan is het verstandig om wat meer tijd te besteden aan het vinden van de juiste assistent. 

Het is belangrijk om voor jezelf goed duidelijk te krijgen wat voor werkzaamheden je precies wilt laten doen door een VA. Hoe duidelijker jij bent, hoe beter een VA kan inschatten of ze voldoen aan de eisen. Je kunt het beste op verschillende online platforms zoeken zoals Facebook en Linkedin. Je kunt natuurlijk ook gewoon op Google zoeken naar een virtual assistant, de meeste VA’s hebben een website. 

Heb je eenmaal één of meerdere kandidaten gekozen, dan is het normaal om video-interviews te houden. Hierin kun je dieper ingaan op de ervaring, taken en andere belangrijke zaken.

Welke VA past bij jouw bedrijf?

Het beroep als virtual assistant is erg in opkomst, er komen dan ook elk jaar weer veel VA’s bij. Hoe kom je er nou achter welke VA past bij jouw bedrijf? Dit is soms een lastige keuze, vooral omdat je de persoon in kwestie vaak alleen “digitaal” zult zien. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op kunt selecteren, vooral als je een freelancer wilt inhuren. 

Het is altijd een goed idee om te vragen naar een portfolio of het gedane werk, recensies, expertise en natuurlijk het uurloon. Iemand met een hoger uurloon is niet vanzelfsprekend meer ervaren dan iemand met een lager uurloon. Maar over het algemeen kun je er wel vanuit gaan dat het gevraagde uurloon wel iets zegt over de ervaring en skills van een VA. Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er Virtual Assistant ligt tussen de 45 en 60 euro. Afhankelijk van je budget kun je natuurlijk nog proberen te onderhandelen.

Naast alle bovenstaande criteria moet een VA ook gewoon goed voelen. Heb je een klik tijdens het video-gesprek? Gaat de communicatie soepel? Uitendelijk verloopt een samenwerking het beste als beide partijen tevreden zijn! 

Waar kan ik een VA voor gebruiken?

In principe voor vanalles! Maar onderschat een virtual assistant niet, ze worden nog te vaak gezien als een soort online secretaresse. En ja, die zijn er ook nog maar de term VA is tegenwoordig erg breed en omvat een tal van taken en expertise. Geen één virtual assistent is hetzelfde, de meeste zijn erg veelzijdig, flexibel en meedenkend. 

Virtual Assistants worden voornamelijk gebruikt voor tijdrovende taken zoals social media beheer, marketing, blogs schrijven en administratie. Elke VA heeft een aantal skills waar ze goed in zijn én leuk vinden om te doen. Vaak zijn ze erg leergierig en pakken dingen snel op. Ideaal voor jouw bedrijf dus!

Wil je beter zichtbaar worden met je bedrijf?

met een vrijblijvend gesprek kom je er snel achter wat ik voor jou kan betekenen!

seo uitbesteden