Blog

Webdesign & Online Marketing

seo tips

5x handige SEO tips die je direct kunt toepassen!

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) kan overweldigend lijken, maar het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn! Of je nu een blogger bent, een ondernemer met een website, of gewoon iemand die zijn online aanwezigheid wil verbeteren, het toepassen van de juiste SEO tips kan je helpen om beter gevonden te worden in zoekmachines. In dit blog bespreken we vijf handige SEO tips die je meteen kunt toepassen, zonder dat je een expert hoeft te zijn!

Wat staat er in dit blog?

Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van je website, maar ze kunnen ook je laadtijd beïnvloeden. Langzame websites worden vaak afgestraft door zoekmachines. Hier zijn een paar simpele manieren om je afbeeldingen te optimaliseren:

  • Bestandsnaam
    Geef je afbeeldingsbestanden een relevante naam, vóórdat je deze upload. In plaats van “IMG1234.jpg” te gebruiken, probeer iets als “seo-afbeelding-optimaliseren.jpg”. Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar je afbeelding over gaat. Nog beter is om het focus zoekwoord in de bestandnaam te vermelden. 

  • Alt-tekst
    Vergeet niet om alt-tekst toe te voegen aan je afbeeldingen. Dit is een korte beschrijving die zichtbaar is als de afbeelding om een of andere reden niet kan worden geladen. Het helpt ook zoekmachines om te begrijpen waar je afbeelding over gaat. Zorg ervoor dat je relevante zoekwoorden opneemt, maar houd het natuurlijk.

  • Bestandsgrootte
    Comprimeer je afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies. Dit zorgt ervoor dat je pagina’s sneller laden, wat een belangrijke rankingfactor is. Er zijn verschillende WordPress plugins die je hiervoor kunt gebruiken, zoals TinyPNG. Je kunt ook handmatig je afbeeldingen verkleinen, door ze om te zetten naar een webp bestand. 

Interne linkbuilding

Interne linkbuilding betekent dat je links naar andere pagina’s binnen je eigen website toevoegt. Dit is niet alleen goed voor SEO, maar helpt ook je bezoekers om langer op je site te blijven. Hier zijn enkele tips om dit eenvoudig toe te passen:

  • Natuurlijke link tekst
    Gebruik relevante en beschrijvende tekst voor je links, in plaats van alleen “klik hier”. Dit wordt ook wel de anchor tekst genoemd, en helpt zowel gebruikers als zoekmachines te begrijpen waar de link naartoe leidt.

  • Versterk populaire pagina’s
    Link naar je meest populaire of belangrijkste pagina’s vanuit je nieuwe content. Dit geeft zoekmachines een signaal dat deze pagina’s waardevol zijn.

  • Voorkom te veel links
    Zorg ervoor dat je niet te veel interne links in één artikel plaatst. Dit kan verwarrend zijn voor de lezer en afbreuk doen aan de waarde van elke individuele link. Daarnaast is het goed om te weten dat elke pagina linkwaarde heeft. Hoe meer links je plaatst (zowel intern als extern), hoe meer waarde je ‘weg geeft’ aan andere pagina’s. Het gaat hierbij om een goede balans. Twee behulpzame, interne links per 500 woorden is een mooi gemiddelde.

Update oude content

Oude blogposts of pagina’s op je website kunnen een enorme kans zijn voor SEO. Door je bestaande content regelmatig bij te werken, kun je deze opnieuw laten ranken in zoekmachines. Zo doe je dat:

  • Controleer je statistieken
    Kijk naar je Google Analytics en Google Search Console om te zien welke pagina’s goed presteren en welke dat niet doen. Focus op de minder presterende pagina’s.

  • Voeg nieuwe informatie toe
    Als je oude posts hebt die nog steeds relevant zijn, voeg dan actuele gegevens, nieuwe statistieken of recente ontwikkelingen toe. Je kunt ook de titel aanpassen, tussenkoppen toevoegen of afbeeldingen erbij zetten. Dit maakt je content waardevoller.

  • Verander de publicatiedatum
    Zodra je je content hebt bijgewerkt, wijzig je de publicatiedatum. Dit geeft aan dat het artikel nieuw is, wat kan helpen bij het verhogen van de click-through rate (CTR) in de zoekresultaten. Let op, dit is een beetje een grijs gebied, want Google ziet het als valsspelen. Alleen de publicatiedatum veranderen is dus geen goed idee, je moet wel echt je content updaten en nieuwe waarde (fresh content) toevoegen. 

Meta-beschrijvingen

Een goede meta-beschrijving kan de doorslag geven of iemand op jouw link klikt of niet. Het is een korte samenvatting van wat bezoekers kunnen verwachten op de pagina. De meta omschrijving is het stukje tekst onder de (meta) titel, in het overzicht van de zoekresultaten. Wat je ziet nadat je een zoekopdracht hebt ingetypt in bijvoorbeeld Google. Enkele tips voor het schrijven van goede meta-beschrijvingen:

  • Wees beknopt en pakkend
    Zorg ervoor dat je meta-beschrijving tussen de 150 en 160 tekens is. Het moet een samenvatting geven van de inhoud, maar ook uitnodigen om te klikken.

  • Gebruik actiegerichte taal
    Moedig bezoekers aan om actie te ondernemen. Zinnen zoals “Ontdek nu”, “Leer meer” of “Bekijk onze tips” kunnen helpen om de CTR (doorklik ratio) te verhogen.

  • Voeg zoekwoorden toe
    Zorg ervoor dat je belangrijke zoekwoorden in de meta-beschrijving zet. Dit kan helpen om je relevantie in zoekmachines te verhogen, maar vermijd overmatig gebruik.

Focus op lokale SEO

Als je een lokaal bedrijf hebt, is het belangrijk om je te richten op lokale SEO. Dit helpt je om zichtbaar te zijn voor klanten in jouw omgeving. Hier zijn enkele tips om dit aan te pakken:

  • Claim je ‘Google Mijn Bedrijf’
    Dit is een makkelijke en belangrijke stap voor lokale SEO. Vul al je bedrijfsinformatie in, voeg foto’s toe en zorg ervoor dat je contactgegevens kloppen.

  • Gebruik lokale zoekwoorden
    Wanneer je content maakt, zorg ervoor dat je lokale zoekwoorden toevoegt. Dit kunnen termen zijn zoals “bakkerij in Amsterdam” of “fysiotherapeut in Den Haag”.

  • Verzamel reviews
    Vraag je klanten om beoordelingen achter te laten op Google en andere platforms. Positieve recensies verbeteren niet alleen je lokale ranking, maar trekken ook nieuwe klanten aan.

SEO hoeft geen lastige puzzel te zijn. Met deze vijf handige SEO tips kun je direct aan de slag om je online zichtbaarheid te vergroten. Van het optimaliseren van afbeeldingen tot het verbeteren van je lokale SEO, er zijn genoeg mogelijkheden om je online vindbaarheid te verbeteren. Stel het niet langer uit, begin vandaag nog met het toepassen van deze tips!

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan nodig je graag uit voor een vrijblijvend, online kennismakingsgesprek. Mail naar lizette@creava.nl om een afspraak in te plannen.   

Wil je beter zichtbaar worden met je bedrijf?

met een vrijblijvend gesprek kom je er snel achter wat ik voor jou kan betekenen!

seo uitbesteden