Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat deze goed vindbaar is voor zoekmachines zoals Google. Maar wat betekent het nu precies om een SEO proof website te hebben? In dit blog leg ik uit wat dit precies inhoudt, waarom het zo belangrijk is en geef ik je praktische tips waarmee je zelf aan de slag kunt om je website SEO-vriendelijk te maken. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, na het lezen van dit blog kun je direct stappen zetten om jouw website beter vindbaar te maken!
In dit blog:
Wat is een SEO proof website?
Een SEO proof website betekent simpelweg dat je website geoptimaliseerd is volgens de richtlijnen van zoekmachines zoals Google. SEO, ofwel Search Engine Optimization, is het proces van het verbeteren van je website om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines. Hoe hoger je scoort, hoe meer bezoekers je waarschijnlijk krijgt. Een SEO proof website voldoet aan alle technische en inhoudelijke eisen van zoekmachines, zodat deze makkelijker en beter kan worden geïndexeerd.
Wil je jouw website SEO proof maken, dan krijg je voor een groot gedeelte te maken met de technische onderdelen van je site, zoals de snelheid en de mobiele optimalisatie en gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast draait het om waardevolle en SEO geoptimaliseerde content, zoals het gebruik van relevante zoekwoorden en de kwaliteit van je teksten. Het doel is om ervoor te zorgen dat zoekmachines jouw website begrijpen en de waarde ervan erkennen, zodat jij hoger in de zoekresultaten verschijnt.
Waarom is een SEO proof website belangrijk?
Je hebt vast wel eens gehoord van de term “content is king”. Dit betekent dat de inhoud van je website of blog het allerbelangrijkste is. Als je waardevolle, relevante en interessante informatie biedt, zullen bezoekers je website waarderen en langer blijven. Daarnaast helpt goede content ook zoekmachines om je website beter te begrijpen en hoger te rangschikken. Kortom: zonder goede inhoud heeft je website weinig kans om op te vallen, ongeacht hoe mooi het ontwerp of hoe technisch goed je site is.
Maar daarmee ben je er nog niet! Want je kunt nog zulke goede artikelen schrijven, als deze niet online gevonden worden, heb je daar niets aan. Ik zie regelmatig dat ondernemers waardevolle blogs plaatsen, maar verder niets met SEO doen. Dat is zo zonde, want dan wordt je bedrijf / dienst / product nauwelijks gevonden. Je schrijft de blogs bijna voor niets, tenzij je ze deelt op social media of in een nieuwsbrief. Zonder goede SEO is het heel lastig om hoog in de zoekresultaten te komen, helemaal als de concurrentie wél bezig is met een effectieve SEO strategie.
Heb je een SEO proof website, vergroot je de kans dat mensen je website vinden als ze zoeken op specifieke woorden, onderwerpen of vragen. Een SEO proof website zorgt ervoor dat je niet alleen gevonden wordt, maar ook dat mensen sneller klikken, omdat de pagina’s duidelijk, relevant en betrouwbaar overkomen.
Website SEO proof maken
Nu je weet wat een SEO proof website is en waarom het belangrijk is, is het tijd voor actie! Hier zijn een aantal concrete tips die je direct kunt toepassen om je website SEO proof te maken:
1. Zorg voor een snelle laadtijd
De snelheid van je website is een van de belangrijkste factoren voor zowel gebruikerservaring als SEO. Niemand heeft geduld voor een trage website. Als je website te lang duurt om te laden, zullen bezoekers snel wegklikken, wat slecht is voor je SEO. Google hecht veel waarde aan websites die snel laden, omdat dit zorgt voor een betere gebruikerservaring. Een aantal tips:
- Verminder de grootte van afbeeldingen door ze te comprimeren zonder kwaliteitsverlies. Voor een WordPress website kun je afbeeldingscompressie plugins gebruiken, zoals TinyPNG of Smush. Meestal worden afbeeldingen tussen de 60%-80% verkleint. Nog beter; pas de afmetingen aan voordat je de afbeelding upload. Een afbeelding van 5000 x 3000 pixels is bijvoorbeeld veel te groot voor een website. Gebruik voor een achtergrondafbeelding 1920 x 1200 pixels, afbeeldingen in een blog kunnen kleiner, bijvoorbeeld 1200 x 675 pixels.
- Gebruik een content delivery network (CDN) om je website sneller te maken. Het is een netwerk van servers verspreid over de wereld die samenwerkt om de inhoud van je website sneller aan gebruikers te leveren. Wanneer een bezoeker je website opent, wordt de inhoud (zoals afbeeldingen, JavaScript en CSS-bestanden) niet vanaf je hoofddomein geladen, maar vanaf de server die het dichtst bij de bezoeker staat. Dit vermindert de laadtijd, vooral voor bezoekers die ver weg zijn van je oorspronkelijke server. Cloudflare is een van de meest populaire CDN-diensten. Soms kun je ook CDN gebruiken via je hostingbedrijf.
- Minimaliseer het gebruik van zware scripts die de laadtijd vertragen.
Je kunt de snelheid van je website testen met tools zoals Google PageSpeed Insights of GTmetrix. Ook dit kun je verbeteren met een WordPress plugin, zoals WP Rocket. Handig als je niet zo technisch bent!
TIP – WebP is een modern bestandsformaat dat zowel de kwaliteit behoudt als de bestandsgrootte aanzienlijk verkleint. Je kunt eenvoudig en gratis foto’s online converteren, bijvoorbeeld via Convertio.io.
2. Maak je webdesign mobielvriendelijk
Waar vroeger iedereen op het internet zocht vanaf een computer, gebruikt nu de meerderheid een mobiele telefoon. Er zijn de afgelopen jaren nog meer apparaten bijgekomen, zoals een laptop en tablet. Het meest gehanteerde schermformaat voor een websiteontwerp is 1920 x 1080 pixels. Bij het ontwerpen van websites wordt vaak gebruik gemaakt van een responsief ontwerp (responsive design), wat betekent dat de lay-out van de website zich automatisch aanpast aan verschillende schermgroottes en apparaten. Dat is super handig, want zo weet je zeker dat de gebruikservaring optimaal is. Een website die niet goed werkt op mobiele apparaten scoort meestal lager in de zoekresultaten. Wat kun jij / of je webdesigner doen?
- Kies voor een responsief design, zodat je website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten. Ik bouw mijn websites zelf in WordPress en de pagebuilder Elementor. Daarin is het mogelijk om handmatige aanpassingen te maken in zowel de desktop versie, als voor een tablet en de mobiele versie. Denk aan uitlijning van de tekst, grootte van de afbeeldingen of verkleinen van de titels, zodat het prettig leesbaar is.
- Zorg ervoor dat knoppen en links groot genoeg zijn om gemakkelijk aan te klikken op een touchscreen. Het is heel irritant als je per ongeluk wat anders aanklikt, omdat de button of link te klein is. Een knop die kleiner is dan 44×44 pixels is moelijker om aan te tikken op een touchscreen. Naast de grootte van de knoppen en links, het is ook slim om voldoende witruimte (margins) tussen de klikbare elementen te plaatsen.
- Test je website regelmatig op verschillende apparaten en schermformaten. Dit kan vaak vanuit de achterkant van je website (backend), maar je kunt het ook gewoon testen door je website te openen op een mobiel, laptop of tablet. Check de belangrijkste pagina’s, zoals je homepage, productpagina’s, contactpagina en bestelproces. Let hierbij op de laadtijd, de leesbaarheid van tekst, de zichtbaarheid van knoppen en links, en of afbeeldingen goed worden weergegeven zonder te vertragen. Zorg er ook voor dat de navigatie eenvoudig is en dat je call-to-action knoppen goed werken op verschillende schermformaten.
3. Optimaliseer je content voor zoekwoorden
Zoekmachines gebruiken zoekwoorden om te begrijpen waar jouw pagina over gaat. Het is daarom belangrijk om relevante zoekwoorden op strategische plekken op je website te gebruiken. Maar let op: overdrijf het niet! Google kan keyword stuffing (het te vaak gebruiken van zoekwoorden) bestraffen, dus gebruik zoekwoorden op een natuurlijke manier. Dit kun je doen:
- Gebruik je belangrijkste zoekwoorden in de meta tags en koppen (H1, H2, enz.) Koppen zijn belangrijk voor zowel SEO als gebruikerservaring. Ze helpen zoekmachines de structuur van je content te begrijpen en geven gebruikers een overzicht van de inhoud.
- Zet zoekwoorden in je tekst, maar zorg ervoor dat ze logisch en vloeiend zijn. Zorg ervoor dat je zoekwoorden op een manier worden ingebouwd die de leesbaarheid van je tekst niet beïnvloedt.
- Voeg variaties van je zoekwoorden toe, zodat je niet steeds hetzelfde woord herhaalt. Het herhalen van exact dezelfde zoekwoorden kan onnatuurlijk aanvoelen. Gebruik in plaats daarvan synoniemen of variaties van je zoekwoord om je tekst interessanter en natuurlijker te maken. Bijvoorbeeld, als je zoekwoord “SEO tips” is, kun je ook termen gebruiken zoals “zoekmachine optimalisatie tips”, “SEO strategieën” of “verbeter je SEO”.
4. Gebruik interne en externe links
Het toevoegen van interne en externe links naar je content is een belangrijk onderdeel van SEO en gebruikerservaring. Zowel interne links (links naar andere pagina’s op je eigen website) als externe links (links naar betrouwbare en relevante externe websites) kunnen je helpen om hoger te scoren in zoekmachines, terwijl ze tegelijkertijd waardevolle informatie bieden aan je bezoekers. Het is belangrijk om deze links strategisch en op een natuurlijke manier toe te voegen, zodat ze de leeservaring verbeteren in plaats van af te leiden. Zoekmachines zoals Google gebruiken de linktekst, ook wel anchor text genoemd, om te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat. Ik help je alvast op weg:
- Gebruik duidelijke, relevante woorden die beschrijven waar de link over gaat. Vermijd algemene termen zoals “klik hier” of “lees verder” en geef de lezer een idee van wat ze kunnen verwachten als ze op de link klikken. Denk na over de inhoud van de gelinkte pagina en wat het doel daarvan is. In dit blog staan ook enkele interne en externe links, waar ik je verwijs naar voorbeelden of handige informatie die je kunt gebruiken bij het onderwerp ‘SEO proof website’.
- Verwerk de link zo natuurlijk mogelijk in de tekst. Voorbeeld van goede linktekst: “Ontdek hoe een SEO specialist je kan helpen om hoger te scoren in Google.” In plaats van “klik hier voor meer informatie”.
5. Gebruik alt-teksten voor afbeeldingen
Afbeeldingen maken je website visueel aantrekkelijker, maar zoekmachines kunnen afbeeldingen zelf niet “lezen”. Daarom is het belangrijk om alt-teksten toe te voegen. Alt-teksten beschrijven wat er op een afbeelding staat, wat zoekmachines helpt om de inhoud van de afbeelding te begrijpen en de relevantie ervan voor je pagina te bepalen. Een aantal tips:
- Wees beschrijvend en specifiek. De alt-tekst moet een duidelijke beschrijving geven van wat er op de afbeelding te zien is. Alt-teksten moeten beknopt zijn, maar wel voldoende informatie geven. Een alt-tekst tussen de 100-125 tekens is ideaal.
- Gebruik zoekwoorden die relevant zijn voor de inhoud van je pagina, maar alléén als dit ook echt overeenkomt met de afbeelding. Dit helpt zoekmachines om de afbeelding te begrijpen en de pagina beter te indexeren.
- Alt-teksten zijn niet alleen voor zoekmachines, maar ook voor mensen die een schermlezer gebruiken (bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking). Zorg ervoor dat je alt-tekst informatief is en de afbeelding beschrijft op een manier die duidelijk maakt wat de afbeelding toevoegt aan de content.
6. Zorg voor een duidelijke URL-structuur
Een URL (Uniform Resource Locator) is het webadres van een pagina of bestand op het internet. Het is de link die je in de adresbalk van je browser typt om een specifieke website of pagina te bezoeken. Een duidelijke en beknopte URL helpt niet alleen zoekmachines, maar is ook gemakkelijker te begrijpen voor je bezoekers. Zorg ervoor dat je URL’s logisch zijn en zoekwoorden bevatten die relevant zijn voor de pagina.
Voorbeeld: Je kunt gebruik maken van categorieën voor meer duidelijkheid en overzicht. Op mijn reisblog zie je dit terug in de landen of onderwerpen van de artikelen. Bij de url: https://thesaltybeachbums.nl/reistips/visum-indonesie/, zie je dat ik ‘reistips’ heb toegevoegd om de navigatie makkelijker en duidelijker te maken. Het zoekwoord is er ook meteen in verwerkt.
Scoren met SEO
Een SEO proof website is een website die geoptimaliseerd is voor zoekmachines en die zorgt voor een betere gebruikerservaring. Door je website snel, mobielvriendelijk, goed gestructureerd en inhoudelijk geoptimaliseerd te maken, vergroot je je kans om hoger te scoren in de zoekresultaten en meer bezoekers aan te trekken. Met de tips in dit blog kun je direct aan de slag om je website SEO-vriendelijker te maken. Onthoud dat SEO een doorlopend proces is, dus blijf je website regelmatig analyseren en optimaliseren. Succes!
Toch liever SEO uitbesteden? Plan eenvoudig een vrijblijvende videocall in, dan kijken we samen naar de beste SEO strategie om jouw bedrijf te laten groeien.
Online Marketing Tips?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief als je waardevolle tips wilt over webdesign & online marketing, ik beloof je niet te spammen!
Gelukt!
Zo, heb ik je mooi even gestrikt voor mijn nieuwsbrief, je komt nooit meer van mij af! Als je wilt tenminste, want je kunt je altijd uitschrijven onderaan de nieuwsbrief.
Klaar om te gaan knallen met jouw website en online marketing? Houd je mail in de gaten of lees alvast wat blogs op mijn website.